Alkohol - rodzaje właściwości

Nazwa alkohol pochodzi prawdopodobnie z języka arabskiego: Al-kuhl = delikatny proszek, Al-ghul = zły duch.

Do konsumpcji przeznaczony jest alkohol etylowy, uzyskiwany drogą fermentacji produktów roślinnych. Jest to ciecz przejrzysta, bezbarwna, lżejsza od wody. W wodzie rozpuszcza się łatwo, będąc jednocześnie doskonałym rozpuszczalnikiem dla wielu związków chemicznych. Posiada specyficzny zapach i piekący smak. Stosowany jest w przemyśle jako rozpuszczalnik i materiał pędny. Poza tym używa się go w chemii, farmacji, lecznictwie, gospodarstwie domowym. Najczęściej alkohol etylowy spotykamy pod postacią spirytusu, czyli 96 % roztworu wodnego, oraz różnych napojów alkoholowych.

Istnieją dwa rodzaje alkoholu etylowego. Alkohol etylowy konsumpcyjny uzyskiwany drogą fermentacji i etanol tj. alkohol etylowy otrzymywany drogą syntezy chemicznej. Mimo pozornie takiej samej budowy chemicznej oraz właściwości etanol syntetyczny jest bardzo silną trucizną nie nadającą się i nie przeznaczoną do spożycia. Stosuje się go tylko do celów technicznych.

Drogą fermentacji produktów roślinnych otrzymujemy napój o stosunkowo małej zawartości (do 14%) alkoholu, gdyż powyżej tego stężenia procesy naturalnej fermentacji zostają powstrzymane. Aby zwiększyć moc, produkt fermentacji poddawany jest wielokrotnej destylacji i rektyfikacji. Usuwa się wówczas szkodliwe zanieczyszczenia alkoholu tzw. fuzle. Tworzą się one podczas każdej produkcji alkoholu, także fabrycznej i zwiększają znacznie trujące działanie alkoholu etylowego. Fuzle stanowią mieszaninę około 40-tu różnych związków organicznych, nadają alkoholowi etylowemu bardzo nieprzyjemny smak i duszący zapach. W fuzlach znajdują się także zanieczyszczenia z aparatury, np. związki ołowiu i miedzi. W wyrobach Polskiego Monopolu Spirytusowego zawartość fuzli nie może przekroczyć 0,3%, natomiast bimber i inne napoje alkoholowe domowego wyrobu zawierają ich ponad 1,5%. Nawet uzyskanie przez produkującego „amatora” wysokich walorów smakowych nie obniża toksyczności bimbru. Fuzle wywołują szereg ujemnych dla zdrowia następstw silne, długotrwałe bóle głowy, przyspieszone bicie serca, zaburzenia przewodu pokarmowego. Szczególnie wysoka zawartość fuzli może spowodować nawet śmiertelne zatrucie.

Do celów spożywczych wykorzystywany jest alkohol etylowy pod postacią wódek, koniaków, whisky (zaw. alk. 40-50% ), likierów (zaw. alk. ok. 30%), win (ok. 10-20%) i piwa (3-7%). Przeznaczony do konsumpcji alkohol nie jest jednak jedynym ze znanych alkoholi.

Jednym z nich jest wspomniany już poprzednio syntetyczny alkohol etylowy - etanol, silnie trujący, nie nadający się do spożycia.

Silną groźną dla życia trucizną jest metanol - alkohol metylowy uzyskiwany syntetycznie lub w procesie suchej destylacji drewna, dlatego też określa się go czasem mianem spirytusu drzewnego. Stosowany jest głównie jako rozpuszczalnik w przemyśle, zwłaszcza chemicznym. Alkohol metylowy odróżnia się od konsumpcyjnego alkoholu etylowego tylko trupią czaszką i napisem na pojemnikach. Poza tym w smaku, zapachu i wyglądzie jest łudząco podobny. Tymczasem wypicie minimalnej nawet dawki alkoholu metylowego powoduje uszkodzenie nerwu wzrokowego i ślepotę

Pamiętaj:

alkohol etylowy od metylowego odróżnić można tylko po oznakowaniu na pojemnikach.

 

Oznakowania te są niestety bardzo często lekceważone. Uważa się, iż są stosowane na wyrost, bez uzasadnienia, jedynie po to aby przestraszyć. Odpowiadają jednak rzeczywistości, a ich zlekceważenie prowadzi do skutków często nieodwracalnych. Z tego też powodu nie należy nigdy kupować alkoholu niewiadomego pochodzenia. Jako alkohol etylowy bywa bowiem sprzedawany przez nieuczciwych ludzi, zasługujących na miano zbrodniarzy, alkohol metylowy, niczym na pozór nie różniący się od etylowego, a jego jednorazowe spożycie może doprowadzić do tragicznych następstw. Metanolu nie można w żaden sposób zneutralizować w organizmie. W czasie jego spalania powstają w organizmie silnie trujące i nie ulegające dalszemu rozpadowi substancje - aldehyd mrówkowy i kwas mrówkowy. Zarówno sam alkohol, jak i produkty jego przemiany są wydalane bardzo powoli, dlatego też łatwo dochodzi do nagromadzenia się w organizmie metanolu oraz produktów jego spalania. Objawy zatrucia pojawiają się po kilku lub kilkunastu godzinach, a czasem dopiero w kilka dni po spożyciu metanolu. Zależy to od dawki i indywidualnej tolerancji człowieka. Objawami zatrucia są: zawroty i bóle głowy, silne osłabienie, bóle brzucha, wymioty, zaburzenie widzenia, śpiączka. Na skutek porażenia ośrodka oddechowego może nastąpić śmierć. Jeżeli zatrutego uda się odratować, prawie zawsze pozostaje on trwale upośledzony. Może dojść do całkowitej utraty wzroku spowodowanej porażeniem nerwu wzrokowego i do znacznego pogorszenia słuchu na wskutek uszkodzenia nerwu słuchowego. Dawka doustna wywołująca śmiertelne zatrucia waha się w granicach 30-70 ml (24-56 g czystego metanolu) i zależy od indywidualnej tolerancji i wrażliwości. Zdarzają się jednak również śmiertelne zatrucia po wypiciu 5-10 ml (4-8g) metanolu. Czasami jeszcze bardziej szkodliwe bywają pary metanolu, które wchłaniane są nie tylko podczas oddychania, ale także poprzez błony śluzowe i skórę. Niebezpieczne może być przechowywanie metanolu w cieple ponieważ paruje on przy stosunkowo niskiej temperaturze. Człowiek przebywający w pomieszczeniu, w którym znajduje się metanol, narażony jest na szczególne niebezpieczeństwo - wówczas, jeżeli wypije nawet niewielką dawkę metanolu może ulec śmiertelnemu zatruciu.

Denaturat produkowany jest dla celów technicznych na ogół ze spirytusu porektyfikacyjnego, który zawiera około 1% aldehydu octowego - związku silnie trującego. Denaturat uzyskuje się czasem ze spirytusu posiarczynowego. Zawiera on wówczas do 4% trującego metanolu.

Spirytusów tych nie oczyszcza się, dodaje się natomiast barwnik oraz szkodliwe dla zdrowia związki skażające. Substancji tych w żaden sposób nie można oddzielić później od alkoholu. Jednorazowe wypicie denaturatu nie musi wcale spowodować śmierci. Toksyczne związki odkładane są w organizmie człowieka i nie są z niego wydalane, wielokrotne picie denaturatu prowadzi do kumulacji, czyli gromadzenia się trucizn i doprowadza do trwałych uszkodzeń narządów wewnętrznych, a nawet śmierci. Wszelkie próby oczyszczania, zlikwidowania zapachu i koloru denaturatu, mimo że pozornie są udane nie likwidują jego szkodliwości. Nawet bezbarwny i o zapachu normalnego spirytusu pozostaje on nadal trucizną bardzo groźną dla zdrowia i życia !

Wynalazki - tym mianem określa się wszelkie związki chemiczne z zawartością alkoholu nie przeznaczone do konsumpcji jak np. perfumy, płyny do mycia okien, autovidol i wiele wiele innych. Pomysłowość ludzka pod względem wynajdowania napojów stosowanych do upijania się jest naprawdę przeogromna. Toksyczność wynalazków polega przede wszystkim na trudnej do przewidzenia reakcji organizmu na zawarte w nich oprócz alkoholu związki chemiczne. Picie wynalazków prowadzi do silnego zatrucia i śmierci.

MAPA DOJAZDOWA
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.